Ugrás a tartalomra

Álomidő és valóság

2024. május 27. hétfő
Két generáció három művésze a Magdolna Udvar kiállítótermében
Álomidő és valóság

Álom és valóság címmel nyílt családi kiállítás a Magdolna Udvarban május 4-én. Két generáció három művészének festményei kaptak helyet a művészeti galériában, a kamarateremben és a folyosón, így képet alkothatunk a Bottyán család művészeti tevékenységéről.

– Bottyán János korszakra jellemző művei, Halácsy Mária álmot és képzeletet is megjelenítő munkái, és lányuk, Bottyán Marianna külső és belső szépséget megmutató, kerületünket ábrázoló alkotásai mind inspirálnak bennünket, formálják azt, hogyan tekintsünk a minket körülvevő világra. A festőművészek átadják azt az örömöt, azt a nézőpontot, melyet ők maguk is átéltek a kép készítésekor. Olyan rendkívüli család az övék, ahol édesanya, édesapa és gyermek is isteni tehetséggel bír. Bottyán Marianna többször volt már a hónap művésze Budafok-Tétényben, Halácsy Mária pedig most májusban a hónap művésze – köszöntötte a résztvevőket Karsay Ferenc polgármester, aki megemlítette, hogy a közel negyven éve kerületünkbe költöző festőművész család férfi tagja, Bottyán János jövő év áprilisában töltené be a századik életévét.

A kiállítást megnyitó Csák József Magyarországon egyedülállónak nevezte, hogy anya, apa és lányuk ugyanazt a művészeti ágat ilyen magas szinten művelik, és nagy öröm, hogy kerületünkben egy helyszínen, egy időben láthatjuk alkotásaikat.

A 2000-ben elhunyt Bottyán János rendszeresen kiállított a Nemzetközi és Országos Vasutas Képzőművészeti Kiállításokon, amelyeken minden évben rangos díjakat nyert. Halácsy Mária az álmok, legendák, mesés kertek és szimbolikus női alakok festője, Bottyán Marianna pedig vérbeli plein-air festő, képei többnyire kint, a szabad térben készülnek.

A kiállítás, amelynek megnyitóján Sándor Bettina és Csák József operaénekesek, valamint Hegedűs Szabolcs zongoraművész adott műsort, június 15-ig látható a Magdolna Udvar Művészeti Galériában, ahol június elsején 15 órakor tárlatvezetést is tartanak.

Tamás Angéla